יום המאבק באלימות נגד נשים: האסיר שלומי אלבז התחתן והתייחד בכלא עם האשה אותה תקף * החתונה וההתייחדות, באישור בית משפט מחוזי חרף התנגדות ועדת אלימות במשפחה בשב"ס ומודיעין המשטרה, שם מייחסים מסוכנות רבה לאסיר החתן
שלמה אלבז |
ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל, ניצב מני יצחקי, אמר בדיון מיוחד של ועדת הפנים לציון היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים, כי כ-20 אלף תיקי אלימות במשפחה נפתחים בישראל כל שנה. "נכון להיום אנחנו מטפלים ב-450 אלף תיקים פליליים, מתוכם כ-20 אלף תיקי אלימות במשפחה, וקרוב ל-4,100 חשודים שנעצרו על עבירות אלימות במשפחה, מרביתם המכריע גברים". אפרופו מעצרי גברים, יצחקי ציין נתון מעניין על 220 תלונות שהוגדרו השנה כתלונות כוזבות, ומתוכן אף הוגשו כ-20 כתבי אישום על תלונות שווא.
ניצב מני יצחקי |
אתר ה"פוסטה" מביא סיפור יוצא דופן על אישור שנתן דווקא השבוע בית משפט המחוזי בנצרת לאסיר המרצה מאסר על תקיפת חברתו לחיים. השופט יונתן אברהם אישר לאסיר שלמה אלבז מכלא צלמון להתחתן ולהתייחד בין כותלי הכלא עם בת זוגתו, זו שעקב תקיפתה הוא מרצה את המאסר. ההתייחדות היא חלק מתנאי הנישואין הדרושים לבני זוג על פי ההלכה, והיא בוצעה בתנאים מיוחדים חצי שעה לאחר החתונה אשר נערכה בדיוק ביום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים (שלישי, 25.11), באישור בית המשפט וחרף התנגדות גופי המודיעין של שב"ס והמשטרה.
שלמה אלבז (34) מטירת הכרמל מרצה מאז חודש יוני מאסר של 30 חודשים לאחר שהורשע באיומים ותקיפת בת זוגתו, ובעבירות סמים. אלבז נחשב לעבריין מסוכן ביותר בתוך ומחוץ לכלא, ובעברו הרשעות בעבירות סחיטה באיומים, החזקת סכין ואלימות, וחשדות למעורבות במקרי רצח. אלבז צפוי להשתחרר בדצמבר 2016.
בחירת ליבו היא אישה גרושה בת 46 עימה הוא מצוי במערכת יחסים כמה שנים. לפני מספר חודשים הגיש פרקליטו, עו"ד תומר נוה, עתירה לבית משפט המחוזי, בה ביקש האסיר לצאת לחופשה חריגה לצורך חתונה עליה סוכם לפני כניסתו לכלא בחודש יוני השנה. בהמשך חזר בו אלבז מבקשתו לחופשה חריגה, וביקש לצמצם את העתירה לנישואין בין כותלי הכלא בלבד. בדיון שהתקיים ביום ראשון (23.11) ערב היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים, ביקש עו"ד נוה מבית המשפט להורות לשב"ס לתת לאלבז אפשרות לממש את זכותו לנישואין ולשם כך לאפשר לו להתייחד עם בת זוגתו לפני החתונה כפי שנדרש בהוראות הרבנות.
את הבקשה גיבה עו"ד נוה בתנאי שהציבו לנישואין ברבנות חיפה, אישור לקיום התייחדות בסמוך לחתונה. הסנגור אמר כי "בני הזוג התגוררו יחדיו וניהלו מערכת יחסים זוגית טרם המעצר ואחריו, למרות תיק האלימות", וציין כי הם נפגשים גם בביקורים בכלא, לרבות ביקור פתוח פנים מול פנים לאחרונה מאז עבר לכלא השיקומי צלמון.
נציגת המדינה הגישה פרוטוקול של ועדת אלימות במשפחה (אלמ"ב) של שב"ס, ממנו עלתה מסוכנות גבוהה מצידו של אלבז. לטענתה, גם גורמי הטיפול בכלא מתרשמים מדפוסים אלימים המאפיינים את אלבז. נציגת שב"ס, עו"ד לילך ולדמן, אמרה בהקשר זה, "תנאי מוקדם למתן טובת הנאה של התייחדות הינו התנהגות חיובית בין כותלי הכלא, והמבקש אינו עומד בתנאי סף זה, קיימת נגדו חוות דעת מודיעינית שלילית".
השופט יונתן אברהם | עו"ד תומר נוה |
השופט יונתן אברהם הבהיר כי על פי התרשמותו "שני בני הזוג מעוניינים בחתונה". לדבריו, במרכז העתירה עומדים שני עניינים מנוגדים: "האחד, הרצון של בני הזוג להינשא בטקס דתי יהודי הכולל כחלק בלתי נפרד וחיוני ממנו את חובת ההתייחדות. השני מנגד, הרצון להגן על בת הזוג, הן נוכח העבירה שבוצעה כלפיה המשקפת את מסוכנות המבקש והן נוכח הערכת המסוכנות של ועדת אלימות במשפחה המוסמכת לדון בעניין… סבורני כי ניתן להגיע לאיזון… ניתן לקיים את טקס הנישואין הכולל גם התייחדות, אך כדי להפחית במידה משמעותית את המסוכנת הנטענת יש להגביל הגבלה משמעותית את משך זמן ההתייחדות. כך יתקיימו הנישואין ותתקיים ההתייחדות, ותופחת המסוכנות כלפי בת הזוג באופן משמעותי".
בסיום הדיון הורה השופט כי "לבני הזוג יותר להתייחד לאחר טקס הנישואין בחדר ההתייחדות בכלא במשך מחצית השעה בלבד, תוך שדלת חדר ההתייחדות תהיה סגורה אך לא תינעל… לאחר מחצית השעה יהיו רשאים הסוהרים להיכנס ולהפריד בין בני הזוג לאחר שקיימו את מצוות ההתייחדות".
השופט הבהיר כי "החלטה זו עניינה אך ורק לצורך הבקשה לקיום הנישואין במלואם כפי שנטען, ואין לה דבר וחצי דבר לעניין בקשות עתידיות להתייחדות, אלה יידונו לגופן על ידי הגורם המינהלי".
ביום שלישי, 25 לנובמבר, כאמור יום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים, הגיע יו"ר המועצה הדתית בחיפה, הרב אברהם ויצמן, לכלא צלמון שבגליל וביחד עם מספר מצומצם של אורחים ממשפחת החתן והכלה נערך טקס צנוע בסיומו הותרה התייחדות קצרה לבני הזוג המאושרים.